sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Tehtiin ite: Hollantilainen tomaattikeitto

Joulukuun Amsterdamin reissulta käteen jäi muutama sisustuslehti (mm. vtwonen, joka on ihan yyberparas!) ja ruokalirpake siinä lehtien kylkiäisenä. Päätettiin kokkailla jotain kyseistä ruokaliitteestä ja kokeiluun pääsi tomaattikeitto katkaravuilla. Oli tarkoitus selvitä reseptistä ilman sanakirjaa, mutta visbouillon oli pakko tarkastaa, ja kalalientähän se oli, ihan loogista näin jälkikäteen mietittynä :D 

Oikein hyvä pakkaspäivän pelastaja sopasta tulikin, jänskä fisumaku toi jotain uutta tomaattikeittoon, katkaravut toimivat hyvin. Peukkua!


Tässä meidän sävellys /suomennos hollantilaisesta tomskukeitosta:

Kuumenna kattilassa tilkka oliiviölyä, kuullota siinä pari murskattua valkosipulinkynttä. Lisää 2 tölkkiä tomaattimurskaa, desi valkkaria ja noin 5dl kalalientä (1 kalaliemikuutio + 5dl kiehuvaa vettä). Anna porista 10 minuuttia ja soseuta sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon mascarpone (125g) ja mausta sulalla ja pippurilla. Kaada keitto lautasille ja nostele keiton joukkoon oman maun mukainen määrä sulatettuja katkarapuja ja tillinoksat.

maanantai 20. helmikuuta 2012

Kylässä: Iskän bravuuri


Helmikuun ruokahaaste lähetti Jiin pitkästä aikaa kotikonnuilleen nauttimaan pöydän antimista. Ja niinhän se loppupeleissä on, että kotiruoka on sitä kaikkein parasta. Tässä on siis se mitä Jii söisi viimeiseksi ateriakseen ja mielellään monta kertaa ennen sitä oikeaa viimeistä.

Annos on iskän kokkaama: Pippuriset häränsisäfilepihvit kermakastikkeessa, valkosipuliperunoita ja tuoretta parsaa. Tämä erilaisine kastikeversioineen on aina ruokatoiveena kotiväelle kun kyläilyaika koittaa. :)

Ohjeistukset seuraavaa viimestä ateriaa varten.


Valkosipuliperunat neljälle:
 Kuori ja viipaloi n. 6 perunaa, pilko 1 sipuli ja valkosipuli pieneksi ja lado ainekset voideltuun vuokaan. Kiehauta kattilassa 1dl kermaa ja 3dl maitoa, lisää puolikas lihaliemikuutio. Mausta ripauksella suolaa ja kaada liemi perunavuokaan. Nestettä pitäisi olla sen verran, että ylimmät potut juuri ja juuri peittyvät. Lisää tarvittaessa maitoa. Paista uunissa 200 astessa 1,5h, sekoita välillä.

Pihvit härän sisäfileestä ja kermakastike:
Pihvien marinadi:
Sekoita kulhossa 4rkl öljyä, 1tl suolaa, 1tl sinappia, 1tl hunajaa ja rouhittua pippuria. Voitele pihvit marinaadilla ja rouhaise vielä pippuria kummallekin puolen piffiä.
Kastike:
Laita kattilaan pari teelusikallista HP-soosia (sinisen etiketin versiota), sinappia, puolikas lihaliemikuutiota sekä pari ruokalusikallista mustapippurirouhetta. Kuumenna ja sekoita tahnaan 0,5 dl vettä ja 2 dl kermaa. Annetaan muhia hiljakseen. 


Paista pihvit kuumalla pannulla voi-pippuriseoksessa. Noin 2min per puoli. Nosta pannu pois liedeltä hetkeksi, lisää sitten kermakastike pannulle porisemaan. Saosta jauhovesiseoksella jos tarvis.

perjantai 17. helmikuuta 2012

Tehtiin ite: Valentine's Pasta

Ystävänpäiväpasta on tietenkin lihapullaspaghetti. Ai miksi? No tästä syystä:


Ja tuosta filminpätkästä se ajatus sitten lähti kattaukseen...



Tämä ruokalaji tietysti sopii myös muinakin päivinä nautittavaksi kuin vain ystävänpäivänä :)

Sapuska syntyi näin:
Sekoita kulhossa 400g jauhelihaa, 1 muna, 1/2dl korppujauhoja, 2 varrellista kevätsipulia pikottuna, 1/2dl tomaatti-ruokakermaa (Crème Bonjour). Mausta 1/2tl suolalla, 1rkl basilikalla ja rouskaisuilla pippuria. Anna taikinamössön vetäytyä 10-15min ennen kuin pyörittelet pieniä pullia. Laita sillä välin kasariin 1tlk tomaattimurskaa, 1 ja 1/2 dl tomaatti-ruokakermaa, 3dl vettä, lihaliemikuutio ja kiehauta. Lisää pullat porisevaan kasariin ja anna kiehua reilut 10 min. Suurusta kastike jos tarvis. Keitä lisukkeeksi spaghettia. Sekoita pasta ja kastike toisiinsa ja tarjoile.

Maukasta oli, resepti oli ensimmäistä kertaa käsittelyssä, seuraavalla kerralla hippasen rohkeammin mausteita ja tuoretta basilikaa, avot. Ruokajuomana oli Jiin uusin jenkkiläinen bongausviini, Villa San-Juliette, Petite Sirah Paso Robles 2008. Kun pullon avaa, ensimmäinen havainto on viinin lähes pikimusta väri korkkiin tarttuneena. Maku on täyteläinen, melko voimakas mutta silti pehmeä. Mielenkiintoisena yksityiskohtana viinikiveä on todella paljon pullon pohjalla. Jiin punaviiniasteikolla tämä nousee terävimpään kärkeen. Viinin laadusta kertoo myös se, että jopa Nti Papu nautti sitä lasillisen verran :)

maanantai 13. helmikuuta 2012

Mange Sud: 4.2.12

4.2 vietettiin ravintolapäivää, sää kun oli tSadissa aika viilee ja luminen ulkoruokintapuuhille, päätimme suunnata Mange Sud-ravintolaan, jossa pääsimme hyödyntämään cityshopparin etuja. Lumisateessa ja kireässä pakkasessa taapersimme Helsingin keskustasta Eiraan, välillä käväisten lämmittelemässä Designmuseossa ja muissa Helsinki-designpäivän häppeningeissä.

Mange Sud sijaitsee Etelä-Helsingissä, siellä missä unelmakämppien neliöhinnat lähentelee stratosfääriä. Paremmalla säällä Eira ja Kaivopuisto ovat kyllä kauniita seutuja sunnuntaikävelyille (ei tarvitse väistellä lumikolia ja kalisutella hampaita). Ravintola sijaitsee vanhan punaisen kivitalon katutasossa, mutta on sisältä kuitenkin moderni ja tyylikäs ripauksella persoonaa. Sisustuspisteitä ihastuttavasta vanhasta värikkäästä klinkkerilattiasta. Miinuspisteitä hankalasta toiletin 1m2 etuhuoneesta, jossa joutuu kohtaamaan sylikkäin pytylle jonottajat. Voisiko se lukollinen ovi olla jo siinä ravintolan eteisen puolella, niin olisi rauha ja tila pestä kätöset ja korjata puuterit? Muuten tosi siisti ja hiljattain uusitun oloinen veski.

Ravintola Mange tituleeraa itseään välimerelliseksi ravintolaksi, jonka viinikellarista löytyy pullo jos toinenkin. Lauantaisin on Mangessa lounasaikaan oma Torimenu (2-3ruokalajia hintaan 24/29e, ei siis pahalta kuulosta!), muun noin 5 pysyvämmän menuun lisäksi. Kaikkiin menuihin on valmiiksi mietitty alku- pää- ja jälkiruoka suositusviineineen. Jos Menu tuntuu liian raskaalta (to be continued...), myös a la carte annokset onnistuvat. Menuta olimme tulleet maistamaan, ja eniten meitä kumpaakin houkutteli 3 ruokalajin Torimenu, joka valikoitui samalla kun siemailimme alkuun tilattua Cavaa.


Alkuruokamme, punaviinirisotto, tuotiin nopeasti pöytään. Karu ulkonäkö oli kylläkin pettymys. Punertava riisikasa valkoisessa kulhossa.  Olisihan tuota voinut piristää edes persiljanupulla?!  Maku kuitenkin korvasi luotaantyntävän ulkonäön, ja cavakin sopi todella hyvin punaviinirisoton kanssa. Alkuroka nousi meidän kummankin ehdottomaksi suosikiksi menussa. Annos oli superhyperjätti alkupalaksi, pohdimmekin, että jos annoskoot ovat tätä luokkaa olemme pian pulassa...

Ja niinhän me olimme kun jättimäiset pääruoat saapuivat...see for yourself...

Pääruokana oli Black Agnus häränpaistia Provencale, hyviä perusmakuja ja pehmeää lihaa. Lautasen tyhjennys jäi melkein puolitiehen, sen verran rekkakuskikokoa annos oli! Otimme ruokajuomiksi tarjoilijan suosittelemat viinit, Jii punaista portugalilaista, Meandro do Vale Meaoa. Viini oli sopivan täyteläinen, ja jokseenkin omalaatuisen makuinen. Jii ei portugalilaisia viinejä ole montaa kertaa nauttinut, mutta tämä oli varsin hyvä valinta / suositus tarjoilijalta. Neidillä oli lasissa valkoista, kuulemma Ranskan Alsacen seudulta, jossa btw on neiti viiniviljelmäpelloilla tallustellut ja napsinut raakoja rypäleitä. Valkkari sopi hyvin Papusen makumieltymyksiin.

Jälkkäriä onneksi saimme (ei todellakaan jouduimme :D) odottaa, jotta vatsalaukkuihin tuli tilaa johon survaista hedelmä Tarte Tatin kera kooksjäätelön. Yllätäen tämä annoskoko oli normi jälkkärikoko, ja hyvä niin. Tarte Tatinia maistoimme kummatkin elämämme ensimmäistä kertaa ja ehkäpä ei ihan heti uusintaa oteta, tarten hedelmäversio ei ollut meidän kummankaan mieleen. Perinteinen omena passaa varmastikin paremmin.



Olimme varautuneet fiineihin pikkuannoksiin, ja saimme eteemme suursyömärien annokset. Juuri ennen ravintolasta ulos könyämistä aloimme tuijotella kattoon, ja mitä bongasimmekaan, kymmenkunta banaanikärpästä pörräilemässä... yyh! No kukaan heistä ei tippunut soppaamme, toisaalta harmi, nimittäin olisi ollut aika mahtavaa päästä käyttämään "Tarjoilija tarjoilija, sopassani on kärpänen!" -fraasia :D

Ähkystä ja kärpäsistä huolimatta Mangesta jäi positiivinen kuva, ystävällinen henkilökunta, kaunis miljöö, hyvät maut niin ruoissa kuin juomissa. Suosittelemme, mutta jätä aamiainen välistä :)

Tähdet: 3 ja puoli

sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Tehtiin ite: Eväät talveen




 Ite leivotut korvapuustit, kuumaa mehua ja suklaata...(+ kerrospukeutuminen) parhaat retkieväät :)